کارشناس رسمی دادگستری امور ثبتی و تفکیک املاک مشاع

تفکیک به معنای جدا کردن مال غیر منقول به بخش های کوچکتر  و افراز به معنای جدا کردن چیزی از چیز دیگر است. تفکیک و افراز املاک هر کدام دارای شرایطی می باشند که در این مطلب بیشتر در مورد مراحل تفکیک املاک مشاع در مراجع ثبتی و افراز املاک در مراجع ثبتی یا محاکم دادگستری می پردازیم. کارشناس رسمی دادگستری راه و ساختمان به ارزیابی این موضوع خواهد پرداخت.

تفکیک املاک مشاع

اگر به درخواست خود مالک، هر یک از شرکا یا همه آنها، ملک به قطعات کوچکتر تقسیم شود به آن تفکیک املاک مشاع می گویند. توجه داشته باشید تمام مراحل تقسیم ملک در اداره ثبت صورت می گیرد. قبل از طی مراحل قانونی، مالک باید به کارشناس راه و ساختمان برای تهیه نقشه تفکیک زمین خود مراجعه نمایند. سپس نقشه تفکیکی را به همراه سند مالکیت به یکی از دفاتر اسناد رسمی تحویل داده تا نسبت به اخذ تقاضای تفکیک از آن اقدام شود. بعد از اینکه تقاضا نامه از دفترخانه اسناد رسمی صادر شد، باید آن را به اداره ثبت اسناد و املاك محل تحویل داده و پس از بررسی پرونده ثبتی توسط ادراه ثبت، متقاضی به شهرداری محل ارجاع داده می شود. سپس متقاضی، مدارک مورد نیاز از قبیل ۱ ـ سه نسخه فتوکپی سند مالکیت۲ ـ یک برگ نقشه ۲۰۰/۱ که محل ملک دقیقاً در آن مشخص شده باشد ۳ ـ مفاصا حساب دارایی ۴ ـ پایان کار ساختمان را آماده کرده و همراه با معرفی نامه ثبت به شهرداری مربوطه یا بخشداری محل مورد نظر مراجعه می کند.

دلیل تفکیک املاک مشاع می‌تواند اختلاف بین مالکین، تعدد وارثین و یا لزوم تفکیک ملک به دلیل قوانین و یا طرح‌های شهری باشد. در مواردی نیز تفکیک املاک به جهت خرید و فروش صورت می‌گیرد و چون املاک با قطعات کوچکتر ارزش بیشتری پیدا می‌کنند و امکان خرید و فروش آن بیشتر می‌شود، تفکیک املاک صورت می‌گیرد.

شهرداری پس از بررسی مدارک و در صورت مطابقت با مقررات مربوطه آن را تصویب کرده و به اداره ثبت ارجاع می نماید. اداره ثبت هم برای تشکیل پرونده اقدام کرده و جهت نقشه برداری از ملک مورد نظر به کارشناس مربوطه ارجاع می دهد. بعد از تعیین وقت قبلی و هماهنگی با مالک، نقشه برداری برای تفکیک ملک صورت می گیرد. پس از مطابقت مشخصات و مساحت ملک مورد نظر با مدارک موجود در سند، عملیات تفکیک و صدور سند مالکیت جداگانه و شش دانگ برای هر قطعه انجام می گردد.

افراز املاک مشاع

افراز املاک در صورتی انجام می شود که ملکی دارای چند مالک باشد و توافقی برای تقسیم سهم وجود نداشته باشد، در این گونه موارد باید مراحل قانونی از طریق مرجع ثبتی پیگیری شود یا در صورت اعتراض نیز به دادگاه حقوقی مراجعه بشود. در صورتی درخواست افراز در محاکم دادگستری رسیدگی می شود که شرایط زیر را دارا باشد:

  • رسیدگی به درخواست افراز، برای املاکی که سند مالکیت برای آن صادر نشده بر عهده دادگاه های عمومی حقوقی می باشد.
  • اگر دسترسی به یکی از مالکین امکان پذیر نباشد؛ نیز افراز در صلاحیت دادگاه است.
  • اگر مالک درصدی از ملک مشاعی، درخواست افراز ثبت نکرده باشد؛ در این صورت افراز در صلاحیت دادگاه عمومی حقوقی است.

برای املاکی که دارای سند مالکیت باشند؛ رسیدگی به درخواست افراز، در صلاحیت اداره ثبت می باشد. توجه داشته باشید قبل از طی مراحل قانونی در اداره ثبت که در بالا ذکر شده، متقاضی باید با مراجعه به کارشناس متخصص مربوطه اقدام به تهیه نقشه ایی برای تفکیک زمین نماید که موقعیت، مساحت ملک به طور دقیق در آن مشخص گردد.

معمولا تفکیک املاک نقش بسیار زیادی در تعیین ارزش ملک دارد و در بسیاری از املاک با تفکیک می‌توان قیمت هر متر ملک را افزایش داد. البته در املاک مشاع واحد معمولا تفکیک و حداقل تفکیک سندی با نوعی کاهش ارزش همراه است.

 در صورتی که برای تفکیک املاک یا افراز به مشاوره و یا کارشناس نیاز داشتید، می توانید با شماره تلفن‌های موجود تماس حاصل نمایئد و در صورت نیاز به ارزیابی و تعیین قیمت املاک مشاع به کارشناسان ما مراجعه نمایید. همکاران ما آماده ارائه خدمات به شما می باشند.